
FAQs (Prioritized)

Question 1: What is the effective date of the updates to VA Servicer Handbook, M26-
4, Chapter 5? 

VA  response  1: The date of posting, 5/8/2024 and must be fully implemented by 
October 1, 2024. The options listed in Chapter 5 are available as of the publish date. 

Question  2: Are servicers required to operationalize the updates to VA Servicer 
Handbook, M26-4, Chapter 5 before offering VASP? Are there portions of the new VA 
Home Retention Waterfall that servicers can implement in pieces or, are servicers 
required to implement the Traditional Modification, 30/40-year streamline modification 
and VASP all at the same time? The VA must be clear about the effectiveness of policy 
during the interim between May 31 and October 1.

VA response 2: Chapter 5 was posted and effective as of 5/8/2024. 
Servicers should consider borrowers for all available options in Chapter 5 prior to offering 
VASP. If it appears the borrower would be eligible for VASP, servicers should hold these 
files until they are operationally ready to process VASP requests.

Question  3: What should be done with borrower financials that have already been 
collected, or will be collected before the new waterfall is implemented? VA should 
provide direction for in-process/in-trial modifications, including whether servicers should 
re-evaluate those modifications based on the revised VA Servicer Handbook, M26-4, 
Chapter 5 guidance.

VA response 3: Unless there are CFPB requirements to collect new documents for the 
borrower (i.e. documents could be too old to make a proper decision), the servicer can 
use the documents they have in hand. Servicers can proceed with loss mitigation options 
that are in-process/in-trial.

Question 4: The VA will pay the servicer based on total eligible indebtedness. The VA 
will assume that all these amounts will be included in the post-modification UPB. Are 
there fees and costs that would not be capitalized but would transfer as borrower-
collectible advance balances following the servicing transfer?

VA response 4: Late fees are the only item that would not be capitalized.  Servicers are 
to waive these fees.

Question 5: According to VA Servicer Handbook, M26-4, Chapter 9, servicers are to 
pay all tax, insurance, and HOA payments due within the next 90 days and include this 
amount in the payoff statement. How does the VA expect servicers to handle tax and 
insurance bills not available 90 days in advance?  If the borrower is current on their 
HOAs, are servicers to still advance the HOA funds and include in the total 
indebtedness?  In instances where the borrowers are paying their own HOAs each 
month, this may result in duplicate payments.



VA response 5:  VA recognizes there may be times when the servicer is unaware or 
unable to pay the tax and insurance payments early. If the loan has not yet transferred, 
servicers are to pay those bills as they come due. This will be reconciled during the 
service transfer. If the borrower is current with their HOA payments, no action is needed 
by the servicer. If the HOAs are behind, servicers should be reinstating the HOAs and 
including that amount in the payoff. As a reminder, if the HOA has placed a lien on the 
property that jeopardizes VA’s first lien position, the loan is not eligible for VASP until 
that lien has been resolved.

Question 6: Confirm that the loan will still transfer to VA’s designated contractor even if 
the borrower does not return the modification documents prior to transfer.  

VA response 6:  See VA Servicer Handbook, M26-4, Chapter 9 section 9-8.

Question 7: Does a servicer have to offer a VA Disaster Extend Modification? This was 
unclear between VA Servicer Handbook, M26-4, Chapter 5, Appendix F, and verbal 
comments made during the training sessions.

VA response 7: Servicers are to review and offer available home retention options in 
the prescribed waterfall, however, VA cannot require the servicer to offer those options 
listed for disaster situations.

Question 8: Why did you choose to put in place this exception for no caps on 
modifications? We are concerned that this will lead to gaming by non-owner occupants?

VA response 8: VASP is not available to non-owner occupants.

Question 9: The event or circumstance that caused the default has been or will be 
resolved and is not expected to re-occur. The VA has not removed this from the CFR so 
we would need an exemption.

VA response 9: VA is not making an exemption to this requirement. If the event or 
circumstance that caused the default has not been resolved and is expected to re-occur 
in the future, then a more appropriate loss mitigation like forbearance should be utilized 
until the said circumstance is overcome.

Question 10: What does the VA expect that servicers will do to verify whether a 
property is abandoned or condemned? For example, how do we resolve a discrepancy 
between a property inspection that shows the property as abandoned, but the borrower 
states that they live in the property. Should we take the borrower’s word or is other 
evidence needed?

VA response 10: Servicers should use commonly accepted practices (ex. removed 
power meter, unkept lawn, abandoned/untagged vehicles, posted notices of utility 
shutoff) or local/state law for determination of abandoned property.

https://www.benefits.va.gov/WARMS/docs/admin26/m26_04/m26-4-chapter9-va-purchase.pdf


Question 11: VA Regulation 38 C.F.R. 36.4315 indicates a modified rate may not be 
more than one percent higher than the existing rate on the loan without VA preapproval. 
Will the VA continue to grant preapproval to waive the 1% interest rate increase cap for 
modifications? 

VA response 11: VA will be updating guidance in the handbook to include a waiver of 
the 1% interest rate cap for loan modifications.  In the meantime, if a pre-approval to 
waive this requirement is submitted, the VA loan technician will approve the request.

Question 12: Will servicers be required to repurchase loans that have been certified, 
including regarding a borrower’s verbal attestation of their occupancy status?

VA response 12: Once VA makes a determination to accept a VASP loan, and the 
servicer has made a good faith effort to review the file within requirements, there are no 
repurchase requirements. 

Question 13: Can loans subject to an indemnification agreement be transferred to VA’s 
servicer and reimbursed at the total eligible indebtedness?

VA response 13:  If the timeframe specified within the indemnification agreement has 
expired, VA would allow VASP.  VA would also allow VASP on an indemnified loan, if 
the indemnification was the result of an action taken by the lender. If the indemnification 
resulted from fraudulent actions on behalf of the borrower, VA would not allow VASP.  
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