
 
 

[We redact certain identifying information and certain potentially privileged, 
confidential, or proprietary information associated with the individual or entity, unless 
otherwise approved by the requestor.] 
 
 
 
[name and address redacted] 
 
 Re: Advisory Opinion No. CMS-AO-2019-01 
 
Dear [name redacted]: 
 
We write in response to the request by [name redacted] (the “Requestor”) for an advisory 
opinion regarding whether certain operating rooms that were not in use on March 23, 
2010 may be counted when determining the aggregate number of licensed beds, 
procedure rooms, and operating rooms that the physician-owned hospital may not exceed 
under section 1877(i)(1)(B) of the Social Security Act (the “Act”) and 42 C.F.R. 
§411.362(b)(2). 
 
You certified that the information provided in the request, including all supplementary 
materials and documentation, is true and correct and constitutes a complete description of 
the relevant facts.1 In issuing this opinion, we have relied solely on the facts and 
information presented to us. We have not undertaken an independent investigation of this 
information. If material facts were not disclosed or were misrepresented, this advisory 
opinion is without force and effect.   
 
Based on the specific facts certified in the request for an advisory opinion and 
supplemental submissions, we conclude that Requestor may count the operating rooms 
that are subject of this opinion when determining the aggregate number of licensed beds, 
procedure rooms, and operating rooms for which Requestor was licensed on March 23, 
2010 (the “Hospital’s Baseline”). We express no opinion regarding any other provision of 
section 1877 of the Act or the regulations at 42 C.F.R. Part 411, Subpart J.  
 
This opinion may not be relied on by any persons other than [name redacted], the 
requestor of this opinion, and is further qualified as set forth in section IV below and in 
42 C.F.R. §§411.370 through 411.389. 
 
I. FACTUAL BACKGROUND 
 
Since October 22, 2002, physicians have held ownership or investment interests in 
Requestor. On June 18, 2007, [name redacted] (“Merged Hospital”), merged with and 
into Requestor, terminated its Medicare provider agreement, was licensed as part of 
Requestor, and became a “remote location” of Requestor as defined at 42 C.F.R. §413.65. 
Prior to June 18, 2007, Merged Hospital was a physician-owned, freestanding acute care 
                                                 
1 Requestor also certified to the truthfulness and accuracy of information related to agreements among the 
parties related to one or more transactions that are not the subject of this advisory opinion. 
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hospital with eight licensed beds and four operating rooms, all of which were in active 
use. Subsequent to June 18, 2007, but prior to March 23, 2010, all four of the operating 
rooms from the Merged Hospital (the “Remote Location ORs”) ceased to be used for 
surgical procedures, although they remained structurally unchanged.  
 
Requestor certified that, on March 23, 2010, the Remote Location ORs were not used for 
clinical activities, but were structurally unmodified, fully operational, and remained on 
standby to be used as operating rooms if necessary. That is, the Remote Location ORs 
were equipped to support patient care, including the necessary medical gases, vacuum, 
electrical, mechanical, and lighting systems. In addition, the Remote Location ORs were 
in compliance with all Federal and state requirements, such as fire and environment of 
care. The facility at the remote location also had a fully operational pre-operative 
assessment area and post-anesthesia care unit, and was fully accredited by the Joint 
Commission.  
 
Requestor certified that it discontinued use of the Remote Location ORs due to a low 
volume of surgical services. However, for all of calendar year 2010, aside from the need 
for sterilization, there were no modifications necessary in order for the Remote Location 
ORs to be converted to “full use” hospital operating rooms. Essentially, during all of 
calendar year 2010, including on March 23, 2010, Requestor had two campuses where 
surgeries could be performed, although there was not adequate volume to warrant the use 
of operating rooms at both campuses. 
 
In late 2011, Requestor was required to update outdated lighting in all of the operating 
rooms on its main campus. Because the Remote Location ORs were not being used, the 
lighting in those operating rooms was removed and used to replace the lighting in the 
operating rooms on Requestor’s main campus. As a result, as of late 2011, the unused 
Remote Location ORs were no longer fully equipped for surgical procedures. 
 
Currently, the Remote Location ORs are used for therapy services. However, Requestor 
certified that, if needed, the Remote Location ORs could be converted to full-service 
operating rooms within a few days, with the primary modifications being the addition of 
the required lighting and sterilization of the rooms. According to Requestor, the [state 
agency redacted] (“State”) confirmed that Requestor may replace the lighting and begin 
using the Remote Location ORs as operating rooms upon validation that their air 
exchanges meet current State requirements. 
 
II. LEGAL ANALYSIS 
 

A. Law and Regulations 
 

Under section 1877 of the Act and the regulations in 42 C.F.R. §411.350 et seq. 
(collectively, the physician self-referral law), a physician may not refer a Medicare 
patient for certain designated health services (DHS) to an entity with which the physician 
(or an immediate family member of the physician) has a financial relationship, unless an 
exception applies. The physician self-referral law also prohibits the entity from 
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presenting or causing to be presented claims to Medicare, the beneficiary, or any other 
entity for DHS that are furnished as a result of a prohibited referral. 
 
Section 1877(d)(3) of the Act provides an exception for physician ownership or 
investment interests in a hospital located outside Puerto Rico. The exception, often 
referred to as the “whole hospital” exception, requires that the physician is authorized to 
perform services at the hospital, the physician’s ownership or investment interest is in the 
hospital itself (and not merely in a subdivision of the hospital), and the additional 
restrictions added by Section 6001(a) of the Affordable Care Act (the “ACA”) are met. 
The corresponding regulation for the exception is found at 42 C.F.R. §411.356(c)(3). If 
all of these requirements are satisfied, the physician may make referrals for DHS to the 
hospital, and the hospital may submit claims for the referred DHS. 
 
As amended by the ACA, the whole hospital exception limits the expansion of facility 
capacity and, among other things, requires that the number of operating rooms, procedure 
rooms, and beds for which the hospital is licensed at any time on or after March 23, 2010 
is no greater than the number of operating rooms, procedure rooms, and beds for which 
the hospital was licensed as March 23, 2010.2 Put another way, in order to satisfy this 
requirement of the whole hospital exception, the number of operating rooms, procedure 
rooms and beds for which the physician-owned hospital is licensed at the time it wishes 
to utilize the whole hospital exception may not exceed the Hospital’s Baseline. 
 

B. Analysis 
 
Requestor seeks a determination whether it may count the Remote Location ORs in the 
Hospital’s Baseline. With respect to operating rooms, CMS interpreted the limitation on 
expansion as applying to “the number of operating . . . rooms that existed at the hospital 
and were operational on March 23, 2010 (or December 31, 2010, if applicable).”3 Thus, 
in order for Requestor to count the Remote Location ORs in the Hospital’s Baseline, the 
Remote Location ORs must have existed at the Requestor’s remote location (i.e., Merged 
Hospital) and been operational on March 23, 2010. We conclude that the four Remote 
Location ORs existed at Merged Hospital and were operational on March 23, 2010. 
 
The term “existed” is not defined in the statute or applicable regulation. For purposes of 
this advisory opinion, we attribute the dictionary (and common) meaning to the term 
“exist”; that is, the Remote Location ORs “existed” on March 23, 2010 if they “occurred 
or were found, especially in a particular place.”4  
 
The term “operational” is defined at 42 C.F.R. §424.502. This regulation is applicable to 
both providers, such as Requestor, and suppliers and states: 
 

                                                 
2 Section 1877(i)(1)(B) of the Act; see also, 42 CFR §411.362(b)(2). 
3  75 Fed. Reg. 226, 72240 (Nov. 24, 2010) (emphasis added). 
4 See English Oxford Dictionary, found at https://en.oxforddictionaries.com (last accessed January 2, 2019). 

https://en.oxforddictionaries.com/
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Operational means the provider or supplier has a qualified physical practice 
location, is open to the public for the purpose of providing health care related 
services, is prepared to submit valid Medicare claims and is properly staffed, 
equipped, and stocked (as applicable, based on the type of facility or organization, 
provider or supplier specialty, or the services or items being rendered), to furnish 
these items or services.  

 
In addition, 42 C.F.R. §482.51(b)(3) states that the following equipment must be 
available to all operating room suites: 
 

• Call-in system; 
• Cardiac monitor; 
• Resuscitator; 
• Defibrillator; 
• Aspirator; and 
• Tracheotomy set 

 
We believe that the presence of this equipment is required for operating rooms to “exist” 
and be “operational.” According to Requestor, the Remote Location ORs were available 
for use, built out and equipped as operating rooms as required by 42 C.F.R. 
§482.51(b)(3), and they were ready to be used as operating rooms if necessary on March 
23, 2010. Further, as of March 23, 2010, the Remote Location ORs were not used for 
other clinical activities, were structurally unmodified from their use as operating rooms 
prior to the merger, and remained fully equipped to support surgical care, with the 
necessary medical gases, vacuum, electrical, mechanical, and lighting systems. Also 
important to our analysis is Requestor’s certification that the Remote Location ORs were 
in compliance with all Federal and state operational requirements and the facility was 
fully accredited by the Joint Commission.  
 
Finally, our analysis turns only on the status of the Remote Location ORs on March 23, 
2010. The fact that the Remote Location ORs did not have lighting necessary to operate 
as surgical suites for a short period in late 2011 or that they are currently used to provide 
therapy services does not impact our determination whether the Remote Location ORs 
“existed” and were “operational” on March 23, 2010, and should be included in the 
Hospital’s Baseline. A physician-owned hospital may reduce the number of its licensed 
beds, procedure rooms, or operating rooms and subsequently increase that number by 
returning the licensed beds, procedure rooms, or operating rooms to service, as long as 
the aggregate number of licensed beds, procedure rooms, and operating rooms does not 
exceed the Hospital’s Baseline.5 
 

                                                 
5 See 75 Fed. Reg. 71800, 72242 (Nov. 24, 2010) for a similar analysis regarding changes in the number or 
composition of physician owners or investors in a physician-owned hospital. 
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III.   CONCLUSION 
 
Based on the facts certified in your request for an advisory opinion and supplemental 
submissions, we conclude that you may include the four Remote Location ORs in the 
Hospital’s Baseline for purposes of section 1877(i)(1)(B) of the Act and 42 C.F.R. 
§411.362(b)(2). We express no opinion regarding any other provision of section 1877 of 
the Act or the regulations at 42 C.F.R. Part 411, Subpart J. 
 
IV.   LIMITATIONS 
 
The limitations applicable to this opinion include the following: 
 

• This advisory opinion is issued only to the Requestor of this opinion. This 
advisory opinion, has no application to, and cannot be relied upon by, any other 
individual or entity. 

 
• This advisory opinion may not be introduced into evidence in any matter 

involving an entity or individual that is not a Requestor of this opinion. 
 

• This advisory opinion is applicable only to the statutory and regulatory provisions 
specifically noted above. No opinion is expressed or implied herein with respect 
to the application of any other Federal, state or local statute, rule, regulation, 
ordinance, or other law that may be applicable to the Requestor, including, 
without limitation, the Federal anti-kickback statute, section 1128B(b) of the Act 
(42 U.S.C. §1320a-7b(b)). 

 
• This advisory opinion will not bind or obligate any agency other than the U.S. 

Department of Health and Human Services. CMS reserve the right to reconsider 
the questions and issues raised in this advisory opinion and, where the public 
interest requires, rescind, modify or terminate this opinion. 

 
• This advisory opinion is limited in scope to the specific arrangement described in 

this letter and has no applicability to other arrangements, even those which appear 
similar in nature or scope. 

 
• No opinion is expressed herein regarding the liability of any party under the False 

Claims Act or other legal authorities for any improper billing, claims submission, 
cost reporting, or related conduct. 
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This opinion is also subject to any additional limitations set forth at 42 C.F.R. §§411.370 
through 411.389. 
 

Sincerely, 
 
 
 

Elizabeth Richter 
Deputy Director 
Center for Medicare  

 
 
 
 


