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PSRFSGRC – No. 16 
 

SUBJECT: FOOD EMPLOYEE INFECTED WITH HUMAN IMMUNODEFICIENCY 
VIRUS (HIV) 

 
Applicable Texas Food Establishment Rules (TFER) Sections: 

§228.35(a)(2) Has an illness diagnosed by a Health Practitioner 
 

Question: 
Can a food employee cook food if he/she is infected with Human Immunodeficiency 

Virus (HIV)? 
 

Response: 
The TFER requires exclusion of a food employee if the food employee is diagnosed 

with any of six specific infectious agents: Salmonella typhi, Shigella spp., 

Escherichia coli 0157:H7 or other enterohemmorhagic E. coli, nontyphoidal 
Salmonella, and hepatitis A virus.  HIV is not included because the disease has not 

been documented to be transmitted through food, except in rare cases. There is no 
requirement that prevents a food employee from working if he/she is infected with 

HIV. 
 

Support: 
The pathogens that are specified in the food employee exclusion requirement, 

Salmonella typhi, Shigella spp., Escherichia coli 0157:H7 or other 
enterohemmorhagic E. coli, nontyphoidal Salmonella, and the hepatitis A virus, can 

all be spread by the fecal-oral route of transmission.  An infected food employee 
can transmit these pathogens to consumers through the contamination of food or 

food utensils.   
 

The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) states on the “HIV Basics” 

website that HIV’s mode of transmission is spread through certain bodily fluids 
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(blood, semen, pre-seminal fluid, rectal fluids, vaginal fluids and breast milk) being 

directly injected into the bloodstream or by those fluids coming in contact with a 

mucous membrane or damaged tissue.  HIV does not survive long outside the 
human body (such as on surfaces), and it cannot reproduce. It is not spread by air 

or water, insects, saliva, tears or sweat, casual contact, closed mouth kissing or 
toilet seats. The website also specifies that except for in rare cases in which 

children consumed food that was pre-chewed by an HIV infected caregiver, HIV has 
not been spread through food. You cannot get it from consuming food handled by 

and HIV-infected person, even if the food contained small amounts of HIV-infected 
blood or semen, exposure to the air, heat from cooking and stomach acid would 

destroy the virus.  
 

The Food and Drug Administration's 2013 Food Code-Annex 3 contains a list of 
pathogens that may be transmitted by an infected food handler. The top 6 

pathogens are listed in the 2013 Food Code as having high infectivity via 
contamination of food by infected employees. These pathogens are ones which are 

addressed in the TFER and are identified as a significant contributor to foodborne 

illness. The food safety practices and regulations are meant to reduce the risks of 
these pathogens.  HIV is not included on either list. 

 
Further information on HIV can be obtained from the CDC’s website at: 

http://www.cdc.gov/hiv/basics/index.html 
 

 
 

Agree to form and substance: 
 

 

  
Christopher Sparks, MPA, R.S. 

Manager 
Public Sanitation and Retail Food Safety Group 

 
 

This Regulatory Clarification preempts any previous clarification/guidance/policy 

letters on this subject and remains in effect until superceded in writing by the Public 
Sanitation and Retail Food Safety Group.  Attributed use or reproduction of this 

information is freely granted. 
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