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PSRFSGRC - No. 8 

 

SUBJECT:  RESTRICTION OF A FOOD EMPLOYEE WITH LESIONS 
 

Applicable Texas Food Establishment Rules (TFER) Sections: 
§228.35(a)(1)(E) Responsibilities and Reporting Symptoms and Diagnosis 

§228.36(9) Conditions of Exclusions and Restrictions 
 

Question: 
Can a food employee work if they have lesions that are on the hands or an area of 

the body other than the hands? 
 

Response:             
A food employee shall be restricted from working with exposed food, clean 

equipment, utensils, linens, and unwrapped single-service and single-use articles if 
the food employee has infected wounds or lesions that contain pus on the hands or 

forearms.  If the infected wounds or lesions are located on another part of the 

body, the food employee does not need to be restricted from working with exposed 
food or utensils. The wounds or lesions must be kept covered with clean, dry, 

durable, and tightfitting bandages. 
 

Support: 
§228.35 (a)(1)(E) requires that a food employee inform the person in charge at a 

food establishment if they have an illness or medical condition that is related to the 
transmission of foodborne disease.  The existence of “…a lesion containing pus such 

as a boil or infected wound…” is one of the symptoms of possible illness that the 
food employee is required to report to the person in charge. 

 
The person in charge is required under §228.36(9) to restrict the food employee if a 

food employee is infected with a skin lesion containing pus such as a boil or 
infected wound that is open or draining and not properly covered as specified under  
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§228.35(a)(1)(E). The TFER does not specify the location on the body of the lesion 
or wound that would induce the work restriction requirement. 

 
The Federal Food and Drug Administration states in the Public Health Reasons 

Annex of the 2013 Food Code, Section 2-201.11, that “…lesions containing pus that 

may occur on a food employee’s hands, as opposed to such wounds on other parts 
of the body, represent a direct threat for introducing Staphyloccocus aureus into 

food.”  The FDA expands the discussion by warning that pustular lesions on the 
arms would be a concern if certain food preparation practices would result in the 

food coming into contact with the exposed portion of the arms.  The FDA continues 
the cautionary statements by reminding the food employees that, if they touch 

exposed lesions that are on other parts of their bodies with their hands, they can 
still pose a direct threat for introducing Staphyloccocus aureus into food. 

 
It is evident that there is some risk that Staphyloccocus aureus can be introduced 

into food if there is an infected wound or pustular lesion on any part of the body of 
a food employee.  This risk must be evaluated when determining if the food 

employee must be restricted from working.  The Texas Department of State Health 
Services (DSHS) has determined that food safety must be the most important 

consideration when evaluating the risk, but also understands that a food employee 

may be faced with a financial burden, if not allowed to work at all.   
 

DSHS has determined that if a food employee has pustular lesions or infected 
wounds on the hands or forearms, he/she must be restricted from working with 

exposed food, clean equipment, utensils, and unwrapped single-service and single-
use articles.  The employee can perform other duties, such as handling dirty dishes 

or mopping floors, if lesions or wounds are covered with clean, dry, durable, and 
tightfitting bandages and a disposable glove is worn over the bandages.  The food 

employee would not have to be restricted from working with exposed food or food 
equipment, if the lesions or wounds are located on any part of the body other than 

the hands or forearms.  These lesions or wounds must be kept covered with clean, 
dry, durable, and tightfitting bandages. 
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Agree to form and substance: 
 

  
Christopher Sparks, MPA, R.S. 
Manager 

Public Sanitation and Retail Food Safety Group 

 
 

This Regulatory Clarification preempts any previous clarification/guidance/policy 
letters on this subject and remains in effect until superceded in writing by the Public 

Sanitation and Retail Food Safety Group.  Attributed use or reproduction of this 
information is freely granted. 
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