
S T A T U T O R Y  I N S T R U M E N T S  

2017 No. 669 

ELECTRONIC COMMUNICATIONS 

The Wireless Telegraphy (Mobile Communication Services on 

Aircraft) (Exemption) Regulations 2017 

Made - - - - 25th May 2017 

Coming into force - - 15th June 2017 

The Office of Communications (“OFCOM”), in exercise of the powers conferred by section 8(3) 

and section 122(7) of the Wireless Telegraphy Act 2006(a) and in exercise of those sections of the 

Act(b) as extended to the Bailiwick of Guernsey, to the Bailiwick of Jersey and to the Isle of Man, 

make the following Regulations. 

Before making these Regulations, OFCOM have given notice of their proposal to do so in 

accordance with section 122(4)(a) of the Act, published notice of their proposal in accordance 

with section 122(4)(b) of the Act, and have considered the representations made to them before 

the time specified in the notice in accordance with section 122(4)(c) of the Act. 

Citation and commencement 

1. These Regulations may be cited as the Wireless Telegraphy (Mobile Communication Services 

on Aircraft) (Exemption) Regulations 2017 and come into force on 15th June 2017. 

Revocation 

2. The Wireless Telegraphy (Mobile Communication Services on Aircraft) (Exemption) 

Regulations 2014(c) are hereby revoked. 

Interpretation 

3. In these Regulations— 

“aircraft BTS” means a base transceiver station located in an aircraft; 

“apparatus” means wireless telegraphy apparatus; 

“dBm” means decibels of power referenced to one milliWatt; 

“e.i.r.p” means equivalent isotropic radiated power; 

“ETSI” means the European Telecommunications Standards Institute; 

                                                                                                                                            
(a) 2006 c.36. 
(b) Section 8(3) and section 122(7) were extended to the Bailiwick of Guernsey by article 2 of the Wireless Telegraphy 

(Guernsey) Order 2006 (S.I. 2006/3325); to the Bailiwick of Jersey by article 2 of the Wireless Telegraphy (Jersey) Order 
2006 (S.I. 2006/3324); and to the Isle of Man by article 2 of the Wireless Telegraphy (Isle of Man) Order 2007 (S.I. 
2007/278). 

(c) S.I. 2014/953. 
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“GSM apparatus” means apparatus used for an electronic communications network that 

complies with standards developed for the Global System for Mobile Communications (also 

known as GSM); 

“kHz” means kilohertz; 

“LTE apparatus” means apparatus used for an electronic communications network that 

complies with standards developed for the Long Term Evolution (also known as LTE); 

“MHz” means megahertz; 

“mobile communication services on aircraft” means electronic communications services 

provided by an undertaking to enable airline passengers to use public electronic 

communications networks during flight without establishing direct connections with electronic 

communications networks based on the ground; 

“network control unit” means equipment located in an aircraft that ensures that signals 

transmitted by electronic communications networks based on the ground are not detectable 

within the cabin by raising the noise floor inside the cabin in mobile communication receive 

bands; 

“public electronic communications network” has the meaning given to it by section 151(1) of 

the Communications Act 2003(a); 

“relevant network” means an electronic communications network that includes an aircraft BTS 

and a network control unit; 

“signal” has the meaning given to it by section 32(10) of the Communications Act 2003; 

“the 1800 MHz band” means the 1710–1785 MHz frequency band (for the uplink from the 

apparatus to the aircraft BTS) and the 1805–1880 MHz frequency band (for the downlink 

from the aircraft BTS to the apparatus); 

“the 2100 MHz band” means the 1920–1980 MHz frequency band (for the uplink from the 

apparatus to the aircraft BTS) and the 2110–2170 MHz frequency band (for the downlink 

from the aircraft BTS to the apparatus); 

“UMTS apparatus” means apparatus used for an electronic communications network that 

complies with standards developed for the Universal Mobile Telecommunications System 

(also known as UMTS); and 

“UMTS networks” means electronic communications networks based on the ground that are 

available for use with UMTS apparatus. 

Exemption 

4. The use of any apparatus on board an aircraft which is— 

(a) registered in the British Islands; and 

(b) flying over the British Islands and the territorial waters adjacent thereto, or, for the time 

being, beyond the British Islands and the territorial waters adjacent thereto, 

is hereby exempt from the provisions of section 8(1) of the Wireless Telegraphy Act 2006 where 

the terms, provisions and limitations in regulation 5 are met. 

Terms, provisions and limitations 

5.—(1) The apparatus must comply with the standards published by ETSI(b) which are referred 

to in paragraph (2). 

(2) The standards referred to in paragraph (1) are— 

                                                                                                                                            
(a) 2003 c.21. 
(b) Commission Decision 2016/2317/EU, OJEU No L 345, 20.12.2016, p 67, provides that “equivalent specifications” to 

ETSI’s standards may also be used. As such equivalent standards become available, Ofcom will amend these Regulations to 
make reference to them. 
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(a) for GSM apparatus, the GSM standard EN 301 511(a); 

(b) for UMTS apparatus, the UMTS standards— 

(i) EN 301 908–1(b); and 

(ii) EN 301 908–2(c); 

(c) for LTE apparatus, the LTE standards— 

(i) EN 301 908–1; and 

(ii) EN 301 908–13(d). 

(3) The apparatus must only operate in the 1800 MHz band or the 2100 MHz band. 

(4) The apparatus must only be used— 

(a) for mobile communication services on aircraft; 

(b) when the aircraft is three thousand metres or more above the ground; 

(c) where the following operational requirements are met— 

(i) the aircraft BTS, while in operation, limits the transmission power of all GSM 

apparatus to a nominal value of 0 dBm/200 kHz at all stages of communication, 

including initial access; 

(ii) the aircraft BTS, while in operation, limits the transmission power of all LTE 

apparatus in the 1800 MHz band to a nominal value of 5 dBm/5 MHz at all stages of 

communication; or 

(iii) the aircraft BTS, while in operation, limits the transmission power of all UMTS 

apparatus in the 2100 MHz band to a nominal value of -6 dBm/3.84 MHz at all 

stages of communication and limits the number of users to no more than twenty; or 

(d) where the e.i.r.p outside the aircraft emanating from the apparatus transmitting in the 

frequency bands specified in the headings of Columns 2 to 4 of Table 1 of the Schedule 

does not, at each of the heights above ground specified in Column 1 of that Table, exceed 

the relevant value specified in Columns 2, 3 or 4 of that Table. 

(5) The apparatus must not cause or contribute to any undue interference to any wireless 

telegraphy. 

(6) The apparatus must connect directly to a relevant network that complies with the 

requirements set out in paragraph (7). 

(7) The requirements referred to in paragraph (6) are— 

(a) the apparatus used in the relevant network must be prevented from operating on the 

frequency bands 925–960 MHz and 2110–2170 MHz to register with UMTS networks by 

the installation of— 

(i) shielding in the aircraft’s fuselage that prevents signals from entering and leaving the 

fuselage; or 

(ii) a network control unit; 

(b) the relevant network must operate such that the total e.i.r.p of the network control unit 

outside the aircraft for the frequency band 925–960 MHz does not, at each height above 

ground specified in Column 1 of Table 2 of the Schedule, exceed the relevant value 

specified in Column 2 of that Table; 

(c) the relevant network must operate such that the total e.i.r.p of the aircraft BTS outside the 

aircraft for the frequency band 1805–1880 MHz does not, at each height above ground 

specified in Column 1 of Table 2 of the Schedule, exceed the relevant value specified in 

Column 3 of that Table; 

                                                                                                                                            
(a) EN 301 511 (version 9.0.2) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 14. 
(b) EN 301 908–1 (version 11.1.1) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 15. 
(c) EN 301 908–2 (version 11.1.1) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 15. 
(d) EN 301 908–13 (version 11.1.1) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 16. 
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(d) the relevant network must operate such that the total e.i.r.p of the network control unit 

and the aircraft BTS outside the aircraft for the frequency band 2110–2170 MHz does 

not, at each height above ground specified in Column 1 of Table 2 of the Schedule, 

exceed the relevant value specified in Column 4 of that Table; 

(e) if the network control unit also operates on one of the frequency bands specified in the 

heading of Columns 2 to 5 of Table 3 of the Schedule, the network control unit and the 

aircraft BTS must operate such that the total e.i.r.p outside the aircraft does not, at each 

height above ground specified in Column 1 of that Table, and at each of those frequency 

bands, exceed the relevant value specified in Columns 2, 3, 4 or 5 of that Table; 

(f) the aircraft BTS must comply with the following standards published by ETSI— 

(i) the GSM standards— 

(aa) EN 301 502(a); and 

(bb) EN 302 480(b); 

(ii) the UMTS standards— 

(aa) EN 301 908–1; and 

(bb) EN 301 908–3(c) or EN 301 908–11(d); or 

(iii) the LTE standards— 

(aa) EN 301 908–1; and 

(bb) EN 301 908–14(e) or EN 301 908–15(f); and 

(g) the network control unit must comply with the standard EN 302 480 published by ETSI. 

 

 

 Philip Marnick 

 Group Director, Spectrum Group 

25th May 2017 For and by the authority of the Office of Communications 

                                                                                                                                            
(a) EN 301 502 (version 12.5.2) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 13. 
(b) EN 302 480 (version 2.1.2) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 22. 
(c) EN 301 908–3 (version 11.1.3) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 16. 
(d) EN 301 908–11 (version 11.1.2) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 16. 
(e) EN 301 908–14 (version 11.1.2) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 16. 
(f) EN 301 908–15 (version 11.1.2) published in OJEU No C 149, 12.5.2017, p 17. 
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 SCHEDULE Regulation 5 

Table 1 

Column 1 

Height above ground 

(in metres) 

Column 2 

Maximum e.i.r.p, 

outside the aircraft, 

from the GSM 

apparatus for the 

1800 MHz band 

(in dBm per 200 kHz) 

Column 3 

Maximum e.i.r.p, 

outside the aircraft, 

from the LTE 

apparatus for the 

1800 MHz band 

(in dBm per 5 MHz) 

Column 4 

Maximum e.i.r.p, 

outside the aircraft, 

from the UMTS 

apparatus for the 

2100 MHz band 

(in dBm per 3.84 

MHz) 

3000 –3.3 1.7 3.1 

4000 –1.1 3.9 5.6 

5000 0.5 5 7 

6000 1.8 5 7 

7000 2.9 5 7 

8000 3.8 5 7 

 

Table 2 

Column 1 

Height above ground 

(in metres) 

Column 2 

Maximum e.i.r.p of the 

network control unit 

outside the aircraft for 

the frequency band 

925–960 MHz 

(in dBm per 3.84 

MHz) 

Column 3 

Maximum e.i.r.p of the 

aircraft BTS outside 

the aircraft for the 

frequency band 1805–

1880 MHz 

(in dBm per 200 kHz) 

Column 4 

Maximum e.i.r.p of the 

network control unit 

and the aircraft BTS 

outside the aircraft for 

the frequency band 

2110–2170 MHz 

(in dBm per 3.84 

MHz) 

3000 –6.2 –13.0 1.0 

4000 –3.7 –10.5 3.5 

5000 –1.7 –8.5 5.4 

6000 –0.1 –6.9 7.0 

7000 1.2 –5.6 8.3 

8000 2.3 –4.4 9.5 
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Table 3 

Column 1 

Height above 

ground 

(in metres) 

Column 2 

Maximum e.i.r.p 

of the network 

control unit and 

the aircraft BTS 

outside the 

aircraft for the 

frequency band 

460–470 MHz 

(in dBm per 1.25 

MHz) 

Column 3 

Maximum e.i.r.p 

of the network 

control unit and 

the aircraft BTS 

outside the 

aircraft for the 

frequency band 

791–821 MHz 

(in dBm per 10 

MHz) 

Column 4 

Maximum e.i.r.p 

of the network 

control unit and 

the aircraft BTS 

outside the 

aircraft for the 

frequency band 

1805–1880 MHz 

(in dBm per 200 

kHz) 

Column 5 

Maximum e.i.r.p 

of the network 

control unit and 

the aircraft BTS 

outside the 

aircraft for the 

frequency band 

2570–2690 MHz 

(in dBm per 4.75 

MHz) 

3000 –17.0 –0.87 –13.0 1.9 

4000 –14.5 1.63 –10.5 4.4 

5000 –12.6 3.57 –8.5 6.3 

6000 –11.0 5.15 –6.9 7.9 

7000 –9.6 6.49 –5.6 9.3 

8000 –8.5 7.65 –4.4 10.4 
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EXPLANATORY NOTE 

(This note is not part of the Regulations) 

These Regulations give effect to EU obligations of the United Kingdom contained in the 

Commission Implementing Decision 2016/2317/EU of 16th December 2016 amending Decision 

2008/294/EC and Implementing Decision 2013/654/EU to simplify the operation of mobile 

communications on board aircraft (MCA services) in the Union (OJEU No L 345, 20.12.2016, p 

67). These Regulations revoke the Wireless Telegraphy (Mobile Communications Services on 

Aircraft) (Exemption) Regulations 2014 (S.I. 2014/953). 

These Regulations exempt the use of any wireless telegraphy apparatus which complies with 

certain terms, provisions and limitations, from the requirement to be licensed under section 8(1) of 

the Wireless Telegraphy Act 2006 (c.36). The apparatus must be on board an aircraft which is 

registered in the British Islands and the exemption applies when the aircraft is flying over the 

British Islands and the territorial waters adjacent thereto, or, for the time being, beyond the British 

Islands and the territorial waters adjacent thereto (regulation 4). 

The terms, provisions and limitations for the exemption to apply are set out in regulation 5. These 

include the requirement that apparatus complies with specified standards published by the 

European Telecommunications Standards Institute (“ETSI”) (regulation 5(1)). The apparatus must 

only operate in the 1800 MHz band or the 2100 MHz band (regulation 5(3)). The apparatus must 

only be used for mobile communication services on aircraft, when the aircraft is three thousand 

metres or more above the ground, where specified operational requirements are met and when it 

does not emanate outside the aircraft specified values for the equivalent isotropic radiated power 

(e.i.r.p)(regulation 5(4)). The apparatus must not cause or contribute to any undue interference to 

any wireless telegraphy (regulation 5(5)). Finally, the apparatus must connect to a relevant 

network that complies with further technical requirements set out in regulation 5(7). Some of these 

requirements relate to the base transceiver station to which the apparatus is connected (in the case 

of UMTS and LTE systems, the base transceiver station is commonly known as “Node B”). 

The ETSI standards referred to in the Regulations are published in the Official Journal of the 

European Union (OJEU) and available to the public from the official website of the European 

Union at http://eur-lex.europa.eu/oj/direct-access.html or from the EU Bookshop (as managed by 

the Publications Office of the European Union) by emailing: bookshop@publications.europa.eu. 

A full regulatory impact assessment of the effect that these Regulations will have on the costs to 

business is available to the public from OFCOM’s website at http://www.ofcom.org.uk or from 

the OFCOM Library at Riverside House, 2a Southwark Bridge Road, London SE1 9HA. Copies of 

this assessment have also been placed in the library of the House of Commons. 
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