
Availability of Sick Leave for Travel to Access Medical Care 

The purpose of these FAQs is to make clear that Federal employees may use sick leave for travel 
time associated with accessing medical care.  

1. May sick leave be used to cover travel time to a location where a Federal employee will
receive medical examination or treatment?

A: Yes.  An agency must grant sick leave to an employee for the employee to receive
medical examination or treatment.  5 CFR 630.401.  Accessing that medical 
examination or treatment typically involves travel, and that travel can be covered by 
sick leave to the extent that the travel time occurs during the employee’s tour of duty 
established for leave-charging purposes.  While such travel will generally be short 
distances—for example, to and from a local doctor’s office or hospital—an employee 
may find it necessary to travel longer distances, including out of state, to obtain medical 
care.  In such instances, sick leave may be used to cover necessary travel time.     

2. May sick leave be used to cover travel time for a Federal employee who accompanies a
family member to a location where the family member will receive medical examination or
treatment?

A: Yes.  An agency must grant sick leave to an employee for the employee to provide care
to a “family member” (as defined in 5 CFR 630.201(b)) receiving medical examination 
or treatment, subject to applicable annual limits.  5 CFR 630.401(a)(3).  An 
employee’s travel time in connection with a family member’s medical care would be 
covered by sick leave on the same basis as described in Question 1.   

OPM has explained this previously in a FAQ: “May I use sick leave to take a family 

member to a medical appointment?  The intent of OPM’s regulations governing the 
use of sick leave for family care is to allow an employee to provide physical care and 
other assistance to a family member, as appropriate.  This may include, for example, 
providing transportation and/or accompanying a family member to a health care 
provider’s office or to a hospital or other health care facility.” 

3. When should an agency advance sick leave to a Federal employee?

A: When an employee has not accrued sufficient sick leave to meet the employee’s needs,
an agency may grant advanced sick leave.  This sick leave can be used for the employee 
to receive medical examination or treatment or for the employee to provide care for a 
family member receiving medical examination or treatment, subject to applicable 
annual limits.  5 CFR 630.402.  An employee’s travel time in connection with accessing 
this medical care would be covered by advanced sick leave on the same basis as 
described in Question 1. 

https://www.opm.gov/faqs/topic/payleave/index.aspx?cid=9a0855eb-92cb-4837-976a-fcad7e3b6fd4


4. How should a Federal employee request sick leave?

A: An employee should request sick leave within such time limits as the agency may 
require.  5 CFR 630.404.  An agency may require employees to request advanced 
approval of sick leave for medical examination or treatment.  If the employee complies 
with the agency’s notification and certification requirements (see Question 5 below), 
the agency must grant sick leave.   

5. What type of supporting evidence must a Federal employee submit for the use of sick leave?

A: An employee should provide administratively acceptable evidence for the use of sick 
leave.  5 CFR 630.405.  An agency may consider an employee’s self-certification as to 
the reason for the employee’s absence as administratively acceptable evidence, 
regardless of the duration of the absence.  For an absence in excess of three workdays 
(or a lesser period when determined necessary by the agency), an agency may require 
the employee to provide a medical certificate or other administratively acceptable 
evidence.  A medical certificate simply means a written statement signed by a physician 
or other practitioner certifying that the employee received an examination or treatment; 
it need not contain details regarding the medical examination or treatment.  
5 CFR 630.201(b).

6. In addition to sick leave and advanced sick leave, what other options are available to a
Federal employee who needs to receive medical examination or treatment?

A: An employee may be able to receive donated leave through an agency’s Voluntary 
Leave Transfer Program (VLTP) or Voluntary Leave Bank Program (VLBP).  Under 
VLTP (which agencies must administer), an employee may receive donated annual 
leave directly from another employee.  Under VLBP (which agencies are not required 
to administer), an employee may receive donated annual leave if they are a leave bank 
member.   

To qualify for leave under these programs, an employee must be experiencing a 
“medical emergency,” which means the employee or a family member has a medical 
condition that will require the employee to be absent from duty for a prolonged period 
that will result in a substantial loss of income due to the unavailability of paid leave.  5 
CFR 630.902, 5 CFR 630.909, 5 CFR 630.1009, 5 CFR 630.1002.  The employee 
must exhaust their available paid leave and be in leave without pay status for at least 
24 hours before receiving leave under VLBP / VLTP.  An employee may use leave 
under VLBP / VLTP for necessary travel to access medical care on the same basis as 
described in Question 1. 

In addition, an employee is entitled to 12 weeks of FMLA leave during any 12-month 
period for certain qualifying circumstances, including the existence of a serious health 
condition that makes the employee unable to perform any one or more of the essential 
functions of the employee’s position, or to care for a family member who has a serious 
health condition. 5 CFR 630.1203(a).  An employee may use FMLA leave for 



necessary travel to access medical care for an employee or an employee’s family 
member on the same basis as described in Question 1. 

 
For more information concerning sick leave and other forms of leave available for the healthcare 
needs of a federal employee or an employee’s family member, please see OPM’s website. 

 

https://www.opm.gov/policy-data-oversight/pay-leave/leave-administration/fact-sheets/sick-leave-general-information/

