
FAQs on the Use of 1311 Funds and No Cost Extensions 
 
Question: May grantees whose State-based Marketplace (SBM) or State Partnership 
Marketplace (SPM) provide coverage in 2014 seek an extension of their grant project 
period beyond the first year of operations, and if so, for what types of activities? 
  
Answer: Yes, consistent with existing HHS grant rules and policies, grantees may request 
No Cost Extensions (NCEs) to extend the project period beyond the first year of operations 
(December 31, 2014) where the grantee reasonably requires additional time to complete 
the design, development, and implementation of activities that were part of the grantees’ 
approved work plan under a specific grant.   CMS will review each NCE request for 
allowability, allocability, and reasonableness of costs based on section 1311 of the 
Affordable Care Act and HHS grant rules and policies. 
  
Question: Are there activities that may not be supported with funds made available to a 
grantee pursuant to an NCE? 
  
Answer: Yes, where funds are made available during a project period that was extended 
pursuant to an NCE, the funds may not be used to cover maintenance and operating costs, 
including but not limited to rent, software maintenance, telecommunications, utilities, and 
base operational personnel/contractors. CMS will thoroughly review all NCE requests to 
ensure that project periods are extended only for approved and permissible establishment 
activities. 
  
Question:   If I am a 2014 SPM or SBM currently offering coverage and I apply for funds 
during 2014, how long is my project period?     
  
Answer: All project periods for 2014 SPMs and SBMs end on December 31, 2014. 
  
Question:    If a grantee-state’s Marketplace is transitioning from a SPM to a SBM or a 
Federally-Funded Marketplace (FFM) to an SPM, how long is the project period?  
  
Answer:  For those Marketplaces transitioning from an SPM to an SBM or from an FFM to 
an SPM, per the Funding Opportunity Announcement, and the Notice of Award (NOA), the 
project period may be 1 or 3 years, based on eligibility criteria. All project periods are listed 
in the NOA provided the awardee, per AAGAM 2.04.104D-3.A.4.p. See previous FAQs on 
funding of transitioning activities.  (http://www.cms.gov/CCIIO/Resources/Fact-Sheets-and-
FAQs/ca-spm-funding.html and http://www.cms.gov/CCIIO/Resources/Fact-Sheets-and-FAQs/spm-ffm-
funding.html ) 
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